Poolhouse Arnhem | transparante box

plan | poolhouse arnhem

 

hazegrietje

Aan de rand van Arnhem, tussen Sonsbeek en Klarenbeek, ligt de wijk Hazegrietje.
De bosrijke omgeving, de tuin gelegen in een steile helling, het zwembad en het bestaande hoofdgebouw, een rijksmonument uit 1919, zijn de randvoorwaarden voor een nieuw te bouwen poolhouse.

 

duurzaam

Samen met de opdrachtgever hebben we een aantal uitgangspunten voor het ontwerp besproken en vastgelegd:

  • Het gebouw moest op een natuurlijke wijze in zijn context worden geïntegreerd, waaronder een 2-tal monumentale bomen.
  • Door het moeilijk toegankelijke terrein moest het gebouw licht zijn en geprefabriceerd kunnen worden.
  • toepassing van duurzame materialen
  • onderhoudsarm

 

“transparant doosje”

Na verschillende ontwerpen te hebben besproken en “uitgeprobeerd” is de variant van het terughoudende transparante doosje parallel aan het zwembad verder uitgewerkt. De voorgevel aan het zwembad is over de gehele breedte te openen en de zijgevels bestaan uit verschillende formaten glasvlakken agv een zichtlijn die diagonaal door het tuinhuis loopt. De achtergevel gericht naar de buren is ivm privacy gesloten. De gehele afwerking aan de buitengevel bestaat uit onbehandeld western-red-cedar die door weersinvloeden verder zal vergrijzen. Door het materiaalgebruik en zijn glazige karakter wordt het tuinhuis een verlengstuk van zijn natuurlijke omgeving.

 

paviljoen10.nl

Het poolhouse, een van mijn eerste privéprojecten, dat nu alweer enkele jaren in gebruik is komt naar mate de tijd verstrijkt steeds beter tot zijn recht.
Inmiddels wordt het tuinhuis ook als bed & breakfast gebruikt, meer info zie paviljoen10.nl

data

opdrachtgever
particulier
locatie
Arnhem
ontwerp
2008
programma
tuinkamer | keuken | douche | kleedruimte | berging
bvo
50 m²
status
opgeleverd 2009
team
Sander Vijgen Architect
foto’s
Sander Vijgen