plan | flexybox
ontwerpopgave
Steeds meer kerken verliezen hun huidige functie en krijgen te kampen met leegstand. In afwachting van een nieuwe bestemming staan veel kerken langer leeg dan wenselijk.
BOEi schreef een prijsvraag uit om mobiele facilitaire units te ontwikkelen, waarmee kerken tijdelijk gebruikt kunnen worden als vergader- of evenementenlocatie of voor overnachtingen. Belangrijkste randvoorwaarde: álle onderdelen van de units moeten door een kerkdeur passen.
BOEi is de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed.
flexybox
Vanuit het principe van de standbouw zijn deze flexyboxen tot stand gekomen. De uitgangspunten zijn dezelfde: Stands reizen vaak van beurs naar beurs. Er is weinig tijd, moeten snel opgebouwd worden, moeten autonoom kunnen functioneren en het liefst zo vaak mogelijk worden hergebruikt.
Voor de gevelafwerking is gekozen voor meubelplaten met een krasvaste, duurzame en afwasbare toplaag. In de productie zijn deze zeer maatvast en leveren bij de montage uiteindelijk weinig problemen op.
Voor het exterieur is gekozen voor een bijna zwarte, antraciet kleur met houtnerf om zo ondergeschikt aan de tijdelijke functie van het erfgoed-gebouw te blijven. Daarnaast zijn de boxen voor een maximale transparantie, met de korte gevel richting de bestaande wand van de “gastheer” geplaatst.
Het interieur (wanden + plafond) is van dezelfde meubelplaat gemaakt alleen in een lichte bijna witte kleurstelling.
Door het gekozen modulaire systeem is het mogelijk op elke situatie te kunnen reageren. Zo kan de lengte-afmeting bijna onbeperkt gevarieerd worden. Ook kan er met de gesloten en open modules gevarieerd worden en kunnen deuren worden toegevoegd of weggelaten.
data
opdrachtgever
BOEi
locatie
flexibel
ontwerp
juni 2017
programma
sanitair | pantry | vergaderruimte | erfgoedlogies
bvo
flexibel
team
Sander Vijgen Architect
beelden
Florian Elshoff