Mosae Forum Maastricht | tussen maas en markt

Mosae Forum Maastricht

plan | Mosae Forum Maastricht

In de jaren negentig maakte Jo Coenen de eerste schetsen voor het masterplan waarbij de Maasoevers tussen de Servaasbrug en de Wilhelminabrug aan het publieke domein van de stad werden toegevoegd en de waterkant weer bereikbaar werd gemaakt.

Een belangrijke voorwaarde was het aanleggen van een tunnel langs de hele Maaskade voor het autoverkeer. Het werd nu mogelijk om langs de Maas aan te haken aan bestaande voetgangerscircuits die de pleinen van Maastricht met elkaar verbinden. Maar er ontstond ook een verbinding met het circuit naar Centre Céramique, dat middels voetgangersbrug bereikbaar werd.

Een belangrijk onderdeel van het masterplan werd Mosae Forum. Op wellicht de meest vitale plek van Maastricht, tussen de Maas en de markt, ligt het complex dat onderdak biedt aan de stadskantoren met raadzaal, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage.

Twee langwerpige gebouwvolumen met in het midden een publiek plein maken de verbinding tussen Maas en Markt. Middels een 2e as door het gebouw, diagonaal van Noord naar zuid, was het mogelijk om voor winkels zo belangrijke voetgangers, vanuit de parkeergarage te begeleiden naar het monumentale pand op de hoek van de Hoenderstraat aan de markt. De Raadzaal met balkon kreeg een prominente plek aan de markt. Hierdoor werd tevens de historische “wand” van het plein weer gesloten.

Voor het niet publieke deel van beide gebouwen werd voor het interieur gekozen voor een flexibel kantoorconcept, net zoals de raadzaal ontworpen door Jo Coenen Architecten.

Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

data

 

opdrachtgever
3W Vastgoed BV i.s.m. gemeente Maastricht
locatie
Maastricht
ontwerp
1999
programma
4 laags (ondergrondse) parkeergarage (ca. 1100 auto’s), commerciële ruimte, stadskantoren, raadzaal, bedrijfsrestaurant met dakterras
bvo
32.000 m²
status
opgeleverd 2008
team
Jo Coenen & Co Architecten
Bruno Albert Architecte & Associés (B)
Jo Coenen, Geert Coenen, Bettina Sättele, Bert Jeurissen
Sander Vijgen (project ass. architect)
foto’s
Philip Driessen Fotografie

[huge_it_maps id=”2″]